متفرقه

راهنمای جامع مراقبت از پوست: از روتین روزانه تا بهترین محصولات

مراقبت از پوست یکی از پایه‌های اصلی زیبایی و سلامت است که از به ویژه بعد از 30 سالگی باید بیشتر مورده توجه قرار بگیرد. پوست نه تنها روی زیبایی ظاهری تاثیر دارد، بلکه از شما در برابر عفونت، بیماری، نور خورشید و سایر عوامل محیطی محافظت می‌کند. داشتن پوست سالم باعث بهبود اعتماد به نفس و حفظ جوانی می‌شود. در این مقاله، با یک روتین مراقبت از پوست و محصولات مراقبت از پوست آشنا می‌شوید که بر اساس جدیدترین تحقیقات و محصولات پوستی طراحی شده است. موضوعات این مقاله عبارت‌اند از:

  • شناخت و انواع پوست
  • روتین پایه مراقبت از پوست
  • تاثیر رژیم غذایی بر سلامت پوست
  • پیشگری و درمان مشکلات پوستی

1- شناخت و انواع پوست

برای اینکه بدانید چه محصولی با پوست شما سازگار است باید اول پوست خود را بشناسید. بیشتر از هرچیز، شناخت نوع پوست برای مراقبت از پوست بسیار حیاتی است. برای هر نوع پوست، محصولات خاصی توصیه می‌شود که به تعادل و بهبود وضعیت آن کمک کند. پوست انسان به طور کلی به پنج نوع تقسیم می‌شود:

  • پوست خشک:

پوستی که احساس خشکی، کشیدگی و خارش دارد در گروه پوست خشک قرار دارد. برای نحوه تشخیص پوست خشک اول پوست را بشویید که تمام مواد آرایشی، چربی، گرد و غبار از پوست پاک شود. پس از خشک کردن پوست یک ساعت منتظر بمانید. اگر پوست شما پس از یک ساعت احساس خارش، کشیدگی و پوسته پوسته شدن داشت، شما دارای پوست خشکی هستید. همچنین ممکن است با دست کشیدن روی پوست خود ریزش بخش هایی از پوست به صورت پوسته پوسته را شاهد باشید.

  • پوست چرب:

پوستی که براق و مستعد به جوش است در گروه پوست چرب قرار دارد. برای نحوه تشخیص پوست چرب اول پوست را بشویید که تمام مواد آرایشی، چربی، گرد و غبار از پوست پاک شود. پس از خشک کردن به مدت 30 دقیقه صبر کنید تا چربی طبیعی آن ترشح کند. سپس یک دستمال کاغذی را به آرامی روی پوست خود فشار دهید. اگر دستمال چرب شد به خصوص در ناحیه T-zone (پیشانی، بینی و چانه) و براقی و درخشش بیش از حد پوست حس کردید، پوست شما چرب است. در این نوع پوست منافذ پوست و جوش های سر سفید و سر سیاه را میتوانید مشاهده کنید.

  • پوست مختلط:

ترکیبی از پوست خشک و چرب در مناطق مختلف صورت است که در گروه پوست مختلط قرار میگیرد. برای نحوه تشخیص پوست مختلط اول پوست را بشویید که تمام مواد آرایشی، چربی، گرد و غبار از پوست پاک شود. سپس پوست خود را با یک حوله نرم به آرامی خشک کرده و بگذارید پوست حالت طبیعی خود را داشته باشد. اگر بعد از ۳۰ دقیقه در ناحیه T صورت، پیشانی، بینی و چانه احساس چربی و در ناحیه گونه و فک خود احساس خشکی کردید پوست شما از نوع مختلط می باشد. در این نوع پوست منافذ بزرگ و واضحی روی بینی وجود دارد.

  • پوست حساس:

پوستی که به راحتی تحریک شده و قرمزی یا سوزش نشان می‌دهد در گروه پوست حساس قرار میگیرد. برای نحوه تشخیص پوست حساس اول پوست را بشویید که تمام مواد آرایشی، چربی، گرد و غبار از پوست پاک شود. پس از نیم ساعت، گونه‌ها، چانه‌، بینی و پیشانی خود را چک کنید. اگر بخش‌هایی از پوست قرمز یا ملتهب شده و احساس خارش یا سوزش دارد و شما را اذیت می کند، بدانید پوست حساسی دارید. در این نوع پوست، پوست‌‌های حساس، بیشتر مستعد جوش‌ و پوسته پوسته شدن هستند. پوست‌های حساس، در زیر نور خورشید یا در معرض باد و گرما، به سرعت ملتهب و قرمز می‌شود.

  • پوست نرمال

پوست نرمال بیش از حد چرب یا خشک نیست. در واقع پوست هایی با علائم، نشانه ها و حتی نیازهای متعادل را نرمال و طبیعی میگویند. این تایپ کاملا سالم است و میزان سبوم و رطوبت پوست به خوبی متعادل بوده و همواره صاف، درخشان، نرم و لطیف است. اما داشتن این نشانه ها به این معنی نیست که این دسته از افراد به مراقبت های پوستی نیاز ندارند. درست است که میزان ترشح سبوم در پوست آنها نسبت به تایپ چرب کمتر است. اما در موراد کم ممکن است در ناحیه T (پیشانی، چانه و بینی) کمی چرب شوند. داشتن تایپ نرمال و طبیعی ممکن است بیشتر به ژنتیک مربوط شود.

 

2- روتین پایه مراقبت از پوست

حال که شما نوع پوست خود را شناختید، میتوانید با توجه به پوست خودتان روتین مناسبی انتخاب کنید. روتین پوستی به مجموعه‌ای از محصولات مراقبتی گفته می‌شود که برای رفع مشکلاتی از قبیل خشکی یا چربی بیش از حد، لک، چین و چروک، جوش و آکنه و … مورد استفاده قرار می‌گیرند. رعایت روتین پوستی برای انواع پوست ضروری است و کمک می‌کند تا این اندام حیاتی همواره در بهترین حالت خود قرار بگیرد. تمام روتین‌های پوستی به ترتیب خاصی انجام می‌شوند که مراحل ساده‌ترین روتین پوستی در صبح و در شب به شرح زیر است:

  • صبح:

  1. پاک‌کننده ملایم: روز را با یک پاک‌کننده مناسب شروع کنید تا آلودگی‌های شبانه را از بین ببرید.
  2. تونر: تونر به تنظیم pH پوست کمک می‌کند و پوست را برای جذب بهتر محصولات آماده می‌کند.
  3. سرم حاوی ویتامین C: آنتی‌اکسیدان‌ها به حفاظت از پوست در برابر آسیب‌های محیطی کمک می‌کنند.
  4. مرطوب‌کننده: رطوبت پوست را حفظ کرده و به نرمی آن کمک می‌کند.
  5. ماسک صورت: عموماً شامل ترکیبات فعال و مواد مغذی است که به پوست کمک می‌کنند تا ترمیم و آبرسانی شده و صاف، شاداب، شفاف و زیباتر شود.
  6. ضدآفتاب: استفاده از ضدآفتاب با SPF مناسب از مهم‌ترین گام‌ها برای جلوگیری از پیری زودرس و آسیب‌های ناشی از اشعه‌های مضر خورشید است. یکی از عوامل اصلی پیری زودرس، نور خورشید است. استفاده منظم از ضدآفتاب با طیف گسترده (Broad Spectrum) که هم در برابر UVA و هم UVB محافظت می‌کند، ضروری است. برای به حداکثر رساندن اثر ضدآفتاب، هر دو ساعت یکبار آن را تمدید کنید.
  • شب

  1. پاک‌کننده دوباره: برای پاک‌کردن آرایش و آلودگی‌های روز، از یک پاک‌کننده مناسب استفاده کنید.
  2. سرم رتینول: رتینول به تجدید سلول‌های پوستی کمک می‌کند و چین و چروک‌ها را کاهش می‌دهد.
  3. مرطوب‌کننده قوی‌تر: در شب، از مرطوب‌کننده‌های غنی‌تر برای بازسازی پوست استفاده کنید.

3- تاثیر رژیم غذایی بر سلامت پوست

آنچه می‌خوریم تأثیر مستقیمی بر ظاهر و سلامت پوست دارد. رژیم غذایی سالم و نوشیدن آب به مقدار کافی باعث داشتن پوستی زیبا و لطیف می‌شود. در مقابل رژیم غذایی نامناسب، رنگ پوست را کدر کرده و منجر به خشکی پوست و پیری زودرس خواهد شد. هماننده بعضی از مشکلات پوستی مثل اگزما، پسوریازیس یا حتی آکنه، گلیسمی بالا در افزایش بروز آکنه نقش دارند. همچنین در روند پیری پوست نیز اثر می‌گذارد. افتادگی پوست و از دست دادن خاصیت ارتجاعی مربوط به کلاژن و فیبرهای الاستیک پوست است که هر دو تحت تاثیر رژیم غذایی قرار می‌گیرند. برخی از غذاهایی که می‌توانند به بهبود وضعیت پوست کمک کنند عبارتند از:

  1. غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان: مانند توت‌ها، آجیل و چای سبز.
  2. مواد غذایی غنی از ویتامین E: مانند آووکادو و بادام که به حفظ رطوبت پوست کمک می‌کنند.
  3. ویتامین C: مصرف ویتامین سی باعث افزایش تولید کلاژن در بدن نیز شده و علائم پیری زودرس را به تعویق می‌اندازد.
  4. امگا 3: بهترین منابع این ترکیب مغذی را در روغن ماهی و ماهی‌های چرب مثل سالمون و ساردین.
  5. آب کافی: هیدراته نگه داشتن پوست با نوشیدن آب کافی بسیار مهم است.

4- پیشگیری و درمان مشکلات پوستی

بیشتر اوقات، پیشگیری بهترین راه کنترل مشکلات پوستی است. گاهی درد یا ناراحتی، اولین علائم شروع یک عارضه‌ی پوستی‌اند که به شما می‌گویند دچار یک مشکل پوستی شده‌اید، حتی اگر قابل مشاهده نباشد. توجه داشته باشید که اول با پزشک متخصص راجب مشکلات پوستی خود صحبت کنید. برخی از مشکلات پوستی و راهکار آن عبارت‌اند از:

  • آکنه

آکنه یک مشکل التهابی پوست است و زمانی بروز می‌‌کند که منافذ فولیکول‌های مو توسط سبوم (ماده‌ای روغنی که توسط غدد چربی پوست ترشح می‌شود) و سلول‌های مرده پوست مسدود می‌شوند، در این حالت باکتری‌ها در فولیکول‌های مسدود‌شده جمع شده و منجر به التهاب، تورم، قرمزی، درد و در نتیجه بروز جوش‌ می‌شوند.

درمان آکنه: استفاده از محصولات حاوی سالیسیلیک اسید و بنزوئیل پروکساید می‌تواند به بهبود آن کمک کند. برای جلوگیری از آکنه، به روتین پاک‌سازی منظم پوست پایبند باشید و از لمس صورت با دست‌های کثیف پرهیز کنید. صورت خود را یک تا دو بار در روز با استفاده از یک پاک‌کننده غیر‌صابونی ملایم پوست و آب گرم (نه داغ) بشویید. از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.

  • کهیر

کهیر معمولاً بر اثر یک عامل آلرژی زا ایجاد می‌شود و شکل آن به صورت ضایعات پوستی خارش دار، برجسته و قرمز رنگ است. استرس، سایر بیماری‌ها و اصطکاک پوست با لباس‌های تنگ هم گاهی باعث این مشکل می‌شود.

درمان کهیر:  لوسیون کالامین یا کرم هیدروکورتیزون می‌توانند در کاهش خارش موثر باشند. معمولا داورهای آنتی هیستامین مثل لوراتادین، فکسوفنادین، دسلوراتادین، سیتریزین و لوسیون کالامین یا هیدروکوتیزون برای کهیر مناسب هستند.

  • آفتاب سوختگی

آفتاب سوختگی بر اثر قرار گرفتن طولانی پوست مدت در برابر اشعه ماورا بنفش ایجاد می‌شود. در سولاریوم هم برای برنزه کردن پوست از همین اشعه استفاده می‌شود. آفتاب سوختگی دردناک و پر حرارت است و در ادامه معمولاً به شکل پوسته‌هایی در سطح پوست دیده شود.

درمان آفتاب سوختگی: شستشوی محل آسیب‌دیده با 60 گرم جوش شیرین و یک لیتر آب انجام دهید. آب و آب میوه های طبیعی بنوشید. گیاه آلوئه‌ورا از به دو قسمت تقسیم کنید و ژل میان آن را خارج کنید. سپس به مدت نیم ساعت در یخچال قرار دهید و این ژل خنک شده را روی پوست خود قرار دهید. سرکه سیب، روغن نارگیل و زیتون را به مدت 15 دقیقه روی محل آسیب دیده ماساژ دهید.

  • چین و چروک ها

چین و چروک پوست خطوطی عمیق یا سطحی هستند که روی پوست تشکیل می‌شوند. این خطوط گاهی آن‌قدر عمیق هستند که چاله یا شکافی در سطح پوست ایجاد می‌کنند. تشکیل چین و چروک روی پوست، بخشی از روند طبیعی افزایش سن در بدن است.

درمان چین و چروک ها: برای مقابله با چین و چروک‌ها، استفاده از سرم‌های حاوی رتینول و پپتیدها بسیار مؤثر است. این محصولات به تحریک تولید کلاژن کمک کرده و باعث جوان‌تر شدن پوست می‌شوند.

 

کلام آخر

مراقبت از پوست نیازمند توجه و تعهد است. با رعایت یک روتین مناسب و استفاده از محصولات با کیفیت، می‌توانید به پوستی سالم و درخشان دست یابید. این مقاله تنها یک راهنمای ابتدایی است؛ برای دستیابی به نتایج بهتر، توصیه می‌شود با یک متخصص پوست مشورت کنید.

برای مشاوره و پاسخ گویی بهتر اینجا کلیک کنید و با ما در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *